به گزارش خبرنگار پارلماني "مهر"، جوادزاده كه در همايش بزرگداشت يكصدمين سالگرد نهضت مشروطه درباره نقش آخوند خراساني و حوزه نجف در مشروطه دوم سخن مي گفت، اظهار داشت: ديدگاههاي مختلفي در مورد آخوند خراساني وجود دارد و برخي پژوهشگران در زمينه تشيع در عراق، مشروطه خواهي حوزه نجف را منفعلانه و ناآگاهانه توصيف كرده اند.
وي افزود: برخي ديگر معتقدند آخوند خراساني تجدد به شيوه غربي را نقد مي كرد و آشنايي با انديشه هاي نو پس از تحريم تنباكو اين تاثير مثبت را داشت كه باعث تجديدنظر در روبناهاي اجتماعي شد.
اين محقق و پژوهشگر با بيان اينكه در عصر مشروطه عواملي كه در شناخت اين نهضت دخيل بود، در فرجام آن تاثير گذاشت، اظهار داشت: برخي نشريات كه در خارج ايران چاپ مي شد و به نقد عقب ماندگي كشور مي پرداخت، در ميان علماي نجف توزيع مي شد و سالانه حدود 100 نشريه به نجف وارد مي گرديد.
جواد زاده اضافه كرد: روزنامه حبل المتين در هندوستان چاپ مي شد و موضوع گرفتاري هاي ايرانيان را محور قرار مي داد و هر چند مانع از ورود آن به ايران مي شدند، به هر نحو ممكن به دست مردم مي رسيد.
علما نيز با كساني كه با دنيا ارتباط داشتند در رابطه بودند كه از جمله آنها مي توان به سيد جمال الدين اسدآبادي اشاره كرد كه با افراد زيادي ارتباط داشت و آخوند خراساني در خصوص ارتباط و تعامل با او ابراز خرسندي مي كرد.
وي در پايان اظهار داشت: شهرستاني شاگرد آخوند خراساني طي سالهاي 1328 تا 1330 يكي از مجلات عربي را منتشر كرد و از اين طريق قصد ترويج علم گرايي داشت و سه نشريه ديگر به زبان فارسي در حوزه نجف منتشر مي شد كه روح حاكم بر آنها مقابله با غرب و تبيين دين مبين اسلام بود.
نظر شما